life isn't about finding urself, life is about creating urself...always cari reason untuk senyum even its plastic!

Friday, March 16, 2012

Tua vs Muda

********************************

older said : anak dara tak baik duduk kat tangga, nanti kawen lambat
younger said : orang susah nak lalu tu pasal orang tua cakap macam tu

older said : tak baik potong kuku malam - malam nti pendek umur
younger said : dulu-dulu tak ada lampu takut terkepit isi tak ke naya ?

older said : makan tak baik pindah tempat nanti kawen dua
younger said : alasan je tue padahal tak sopan !

older said: jangan duduk atas bantal nanti buntut naik bisul
younger said : bantal tue kan utk orang tido bring, duduk kan tak senonoh jadi nye !

older said : meniarap jangan angkat kaki belakang nanti mak bapak mati
younger said : dah bende tu tak sopan, orang tua ni bnyk alasan laaa

older said : anak dara tak elok makan leher ayam nti kepala teleng
younger said : dulu-dulu nak makan ayam susah, anak ramai,
leher ayam satu nti berebut

older said : jangan keluar time senja nti kene sorok ngan hantu
younger said : time tue kan dah nak maghrib...for sure orang tua2 suruh solat...

older said : kat dapur jangan menyanyi nanti kawen dgn orang tua
younger said : padahal kan tgah masak kang tak pasal2 apa yg di masak hangit

dah, banyak lagi kalau nak pikir apa yang orang tua selalu cakap...
for the conclusion, orang tua cakap berkias, lembut, tak nak bagi orang terasa..
orang sekarang cakap straight to the point...tak berlapik langsung...
ceh ! kurang sopan gaya nye...
*hardly sigh*


p/s : banyak sangat tido hari ini, saket kepale aku doe !


********************************

No comments:

Post a Comment